„Jedz ryby a będziesz dłużej żył”: HALIBUT NIEBIESKI

sie 13, 2012 | Kuchnia Morska

BW

– Morza i Oceany: – Często jadam halibuta, ale przyznam, że nie widziałem, że jest to akurat halibut niebieski…

B. Więcaszek: – Co ciekawe, jedna strona ciała halibuta jest rzeczywiście ciemnoniebieska, ale druga – prawie czarna. To bardzo ciekawa ryba z biologicznego punktu widzenia – należy do ryb płastugokształtnych. Płastugi mają ciało niesymetryczne, bo ich oczy znajdują się po jednej stronie głowy. Druga strona jest „ślepa” i na tym boku płastuga leży na dnie. Jako maleńki wylęg płastugi są podobne do innych rybek – są symetryczne, pływają aktywnie w toni wodnej. Po osiągnięciu kilku centymetrów, zaczyna się metamorfoza – jedno oko ryby rozpoczyna powolną wędrówkę na drugą stronę czaszki. Jest to przystosowanie do przydennego trybu życia.

– Morza i Oceany – Czy halibuty niebieskie, podobnie jak dorsze, występują również w Bałtyku?


– Betata Więcaszek: – Niestety nie, a szkoda, bo są bardzo cenne. Te, które spotykamy w naszych nadbałtyckich smażalniach, pochodzą z wód północnego Atlantyku. Angielska nazwa  „Greenland halibut” mówi wyraźnie o miejscu jego występowania. Halibuty są dużymi, silnymi rybami – niebieski osiąga ponad 1m długości, a wagę do 40 kg. Jest drapieżnikiem, odżywia się rybami i krewetkami. Jego bliski krewny, halibut atlantycki, zwany też białym, jest prawdziwym olbrzymem: osiąga ponad 2m i masę ciała do 150-200 kg. Na rynkach zachodnich jest wyżej ceniony od halibuta niebieskiego, dlatego też w niektórych krajach, np. w Norwegii, staje się, obok łososia i dorsza, ważnym gatunkiem hodowlanym.

– Morza i Oceany:  – Jakie właściwości ma mięso halibutów?

– Beata Więcaszek: – Mięso jest bardzo białe, delikatne, bardziej tłuste u halibuta niebieskiego. Musimy pamiętać, ze tłuszcz rybi jest bardzo zdrowy i pożądany w diecie człowieka. Zawiera on dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są bezcenne dla naszego zdrowia, przede wszystkim w profilaktyce przeciw miażdżycowej serca i naczyń krwionośnych, jest również znakomitym lekarstwem na choroby stawów, pomaga nawet w walce z depresją.

– Morza i Oceany:  – Prosimy o przepis na danie z halibuta niebieskiego, do naszej Kuchni Morskiej!

-Beata Więcvaszek: – Według mnie halibut jest najsmaczniejszy w postaci wędzonej, zwłaszcza kiedy jest jeszcze ciepły, świeżo uwędzony na przykład w naszej małej domowej wędzarni; konkurencją dla niego bywa jedynie wędzony jesiotr rosyjski. Jest też pyszny po prostu smażony, najlepiej w głębokim tłuszczu. Tradycyjną bułkę tartą można zastąpić ziarnem sezamowym lub słonecznikowym.
Bardzo smaczny jest zapiekany z serem: większy kawałek halibuta (może być ze skórą, tylko oczyszczoną nożem z drobnych łusek), suszymy ręcznikiem papierowym, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, odstawiamy na kilka minut. Następnie wkładamy go do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem, posypujemy drobniutko posiekaną cebulą. Łyżkę mąki należy zmieszać z 2 łyżkami bułki tartej, 2 łyżkami startego żółtego sera, dodać do tego pół szklanki kwaśnej śmietany. Takim sosem polewamy rybę, a dookoła układamy kilka dużych pomidorów, najlepiej bez skórki. Można też kilka plastrów pomidora położyć na rybie. Pieczemy halibuta w temp. ok. 2000C, przez ok. 40 min. Posypujemy zieloną pietruszką lub koperkiem, podajemy z zieloną sałatą lub rukolą, z lekkim czerwonym winem.
Drugi polecany przepis: piwne szaszłyki z halibuta z serem i ogórkiem. Filety rybne (ok. 500 g) należy opłukać, osuszyć i pokroić na 5-cm kawałki. Skropić sokiem z cytryny, posolić, pozostawić na kilka minut. Ogórek pokroić w plastry (o grubości 1 cm). Ser żółty pokroić w kostkę. Na drewniane patyki nabijamy na przemian: plastry ogórka, kostki ryby i żółtego sera. Tak przygotowany szaszłyk posypujemy mąką i zanurzamy go w przygotowanym uprzednio cieście, które przygotowujemy mieszając ok. 150 g mąki, jajko, ok. 120 ml piwa, łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę cukru i soli. Smażymy na złoty kolor w dużej ilości tłuszczu. Do tego będzie pasowało również lekkie czerwone wino lub schłodzone piwo. Życzę smacznego!

Dr hab. BeataWięcaszek
Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Zachęcam do udziału w sondzie na temat spożywania ryb:
www.rybactwo.zut.edu.pl

Polecam ciekawe kierunki studiów
związane z gospodarką morską:
RYBACTWO oraz EKSPLOATACJA MÓRZ I OCEANÓW
 
www.rybactwo.zut.edu.pl