Już 21 grudnia w niedziele od godziny 10:00 – 18:00 w sercu Podzamcza czyli na Rynku Siennym, odbędzie się druga edycja Targu Rybnego. Tym razem organizatorzy skupili się na zaproszeniu większej liczby wystawców z branży rybnej, co przełoży się na bardziej zróżnicowany asortyment ryb morskich, słodkowodnych oraz wszelkiego rodzaju przetworów pochodzenia rybnego. I tym razem nie zabraknie oczywiście występów artystycznych oraz animacji nawiązujących do hanzeatyckiego charakteru miasta. Podczas wydarzenia będzie można skorzystać z szeregu degustacji przetworów rybnych, które mogą idealnie się nadawać, aby wzbogacić wigilijny stół.
Pierwsza edycja Targu Rybnego zakończyła się sukcesem i udowodniła iż to przedsięwzięcie powinno odbywać się jak najczęściej i najlepiej cyklicznie. Organizatorzy zapewniają, że dołożą wszelkich starań aby taką tradycję w Szczecinie przywrócić.
„Zasadność stworzenia w Szczecinie wydarzenia związanego z promocją ryb opiera się na wielu aspektach, wymienić chociażby można: powrót do hanzeatyckiej tradycji miasta(które słynęło w całej Europie z ryb, a już zwłaszcza ze śledzi), ożywienie i rozbudzenie zainteresowania produktami rybnymi wśród odbiorców, edukacja dotycząca zdrowego żywienia, stworzenie identyfikacji kulinarnej miasta (a co za tym idzie – produktu turystycznego). Pragniemy, aby na czas trwania wydarzenia, przemienić Podzamcze w miejsce tętniące życiem oraz odwołujące się do tradycji rybołówstwa.” – Arkadiusz Bujas, Organizator.
Jednocześnie inicjatorzy Targu informują iż w dalszym ciągu chęć współpracy i uczestnictwa w Targu Rybnym można zgłaszać za pomocą strony www.podzamcze.org oraz na specjalnie utworzonej stronie na Facebooku https://www.facebook.com/TargRybnySzczecin – gdzie można uzyskać również więcej informacji.
Relacja z pierwszej edycji:
http://podzamcze.org/pl/wideo-relacja-z-powitania-jesieni
http://podzamcze.org/pl/powitanie-jesieni-i-targ-rybny-na-zdjeciach
http://podzamcze.org/pl/targ-rybny-w-liczbach